Vonatlátó

Szeretne még jövőre szabadon főpolgármestert választani?

2018. július 30. - Vonatlátó

Vagy jobb, ha a kormány majd kijelöl egyet?

“Aláírásommal támogatom, hogy a főpolgármestert továbbra is a budapesti választópolgárok választhassák.” Így szól a DK által indított petíció szlogenje. Mégis miről szól ez az egész? Csak annyi, hogy jobb félni, mint megijedni? Nem hinném. Sok jel arra utal, hogy veszélyben a budapestiek szabad főpolgármester-választásának intézménye. Miután az áprilisi választásokon a Fidesz-KDNP az emberek kevesebb, mint a felének támogatásával kétharmadot szerzett, de a 18 budapesti választókerületből 12-ben ellenzéki jelölt nyer, a Fidesz eszméletlenül berágott Budapestre.

A parkolási díjak bődületes emelését hamar keresztülvitték, de a valódi csapást még kivédhetik talán a fővárosiak. "Sajtóinformációk szerint egy kormányközeli kutatócég arról kérdezi az embereket, hogy hogyan fogadnának egy olyan főpolgármestert, akit nem megválasztanak, hanem a kormány nevezi ki két évre." - Áll a Demokratikus Koalíció honlapján is. Tarlós kijelentése szerint nem biztos, hogy újra indul a posztért. Lehet, hogy nem is kell már elindulni érte, mert Orbán Viktor fogja kijelölni? Vagy Tarlós hezitálásának hatására a miniszterelnök inkább biztosra akar menni? Mindenesetre a fővárosiak elsődleges feladata, hogy megvédjék a demokráciának a még jelen lévő darabkáit, jelen esetben a közvetlen főpolgármester-választást!

2016_0114_185242_004.JPG

                                

Bízzunk benne, hogy minél több támogató lesz és a kormányfő meghátrál ettől az újabb antidemokratikus ötletétől. De mi lesz, ha nem? Mi van, ha egy újabb Felcsúti kisvasút készül berobbanni a mindennapjainkba, melyet pont a tiltakozás miatt hosszabbítottak meg a halál faszába. Csak azért is. Újabb több százezres "bolhacirkusz" a Kossuth téren? Én mindenesetre kíváncsian várom a fejleményeket.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vonatlato.blog.hu/api/trackback/id/tr4014149493