Vonatlátó

Még nem tudod, hova mész idén nyaralni?

2018. június 18. - Vonatlátó

Összegyűjtöttük a legjobb külföldi ajánlatokat idénre!

Én teljesen meg tudom érteni azokat, akik nem foglalják le hónapokkal előre a nyári utazásukat. Addig közbejöhet bármilyen program, anyagi nehézség, esetleg megváltoznak az utazási igények is (új utassal bővül a keret, autócsere, valakinek kitörik a lába stb.) Most szeretnék néhány utazási tippet adni az idei nyárra, hátha megtetszik valamelyik.

Sarti, Görögország

Az alig ezer főt számláló kistelepülés az ország északkeleti részén, Közép-Makedóniában fekszik, a Halkídiki-félszigeten. Régen halászfaluként üzemelt, mára azonban túlnyomórészt a turizmus tartja el, az utazók különösképp a homokos strandjaiért kedvelik. Közúton is megközelíthető, a falucskától 140 km-re fekszik Thesszaloniki repülőtere. Külön pluszpontot jelent a legtöbb turistánál a nyílt tenger látványa, amire Sarti-ban bőven van lehetőség. Az Égei-tenger vízhőmérséklete jelenleg eléri a 23 Celsius-fokot, július-augusztusban a statisztikák alapján 26-27 Celsius-fokra is számíthatunk. Itt találtunk most egy jó kis 5 fős apartmant, ami hét éjszakára most mindössze 75'000 Ft-ért lefoglalható. Sarti 1140 km távolságra fekszik Budapesttől, úgyhogy kellő elszántság mellett egy nap alatt leautózhatunk odáig. Az útvonaltervező szerint ez 12 és fél órát vesz igénybe, ez vezetési stílusunk, illetve a pihenők függvényében plusz-mínusz 1-2 órával változhat. Ha inkább repülnénk, utazásunk dátumától függően már 30'000 Ft-ból megúszhatjuk oda-vissza fejenként. (Az autó azért olcsóbb megoldás: 8,5 literes átlagfogyasztás mellett is 75'000 Ft-ból kijön a benzinköltség )

Alanya, Törökország

Alanya cseppet sem mondható kisvárosnak nagyjából 285'000 fős lakosságával, mellesleg Keszthely testvérvárosa. Ugyan személyesen nem voltam még itt, de nagymamám mindig szép emlékeket idéz fel itt töltött nyaralásukról. A turistákat először a Damlataş-barlang gyógyvize vonzotta ide, majd megszerették a remek időjárást, a homokos tengerpartot, Antalya látnivalóinak közelségét. Ilyen például az Aspendos, egy ókori város, mely leginkább meglepően jó állapotban fennmaradt színházáról ismert. Alanyába most akár 110'000 Ft-ért elutazhatunk egy hétre, repülőjeggyel együtt. A napestig tartó strandoláson kívül azért tegyünk néhány sétát a belvárosban is. Látogassunk el az Alanyai várba, Szulejmán-rajongóknak (állítólag minden családban van legalább 1, nálunk 3 is) kihagyhatatlan program a Szulejmán-mecset, a város másik nevezetessége a Vörös torony (Kızılkule).

alanya.jpeg

 Omiš, Horvátország

Nálunk szinte hagyománnyá vált a kétévenkénti horvát tengerpartos nyaralás, utoljára Trogir-ban, Split-ben és Dubrovnik-ban voltunk. Omis városán is keresztül autóztunk, amikor az utóbbi két helyszín közti csekély 5 órás utat megtettük. (Pihenők nélkül kevesebb, mint 3 óra lenne, de mi inkább a parti utat választottuk és tényleg meseszép volt. Meg veszélyes. Főleg, amikor te is 100-zal mész a 60-as táblánál és a helyközi autóbusz megpróbál letolni 110-zel) Omis egy gyönyörű kis gyöngyszem a dalmát tengerparton, viszonylag nyugis kis hely, a mediterrán életérzés igazi megszállottainak való. Én is ilyen vagyok egyébként; teljesen át tudok szellemülni az Adria partjainál. Egy kicsit költő és hadvezér Zrínyi Miklósnak érezheti az ember magát, aki a hatalmas barokk eposz megírásakor az "Adriai tengernek syrenaya"-ként nevezi magát. Omis területén a jelenlegi legkedvezőbb szállás-ajánlat, amit találtunk: egy 4 fős apartmanház, éjszakánként kevesebb, mint 15'000 Ft-ért. Ha idelátogatunk, érdemes a mindössze 36 km-rel délebbre fekvő Makarska városába is elgurulnunk, sokak szerint itt található egész Horvátország legszebb óvárosa. A templomos kép is itt készült. Budapestről egyébként nagyjából 7 óra az út Omis-ba, 780 km irányonként. Ez oda-vissza nagyjából 54'000 Ft-os üzemanyagköltséget jelent. De ha valamiért inkább repülőre szállnánk, Split rendelkezik repülőtérrel (bár Trogir szájába pakolták), 30-40 km-re Omis-tól!

Ha tetszett írásunk, kövesd Facebook-oldalunkat is!

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vonatlato.blog.hu/api/trackback/id/tr4914054750
Nincsenek hozzászólások.