Vonatlátó

Vonatlátó

Divattá vált a leállósávban előzni

2018. szeptember 05. - Vonatlátó

Közúti válogatás augusztusból: kinek van igaza? A poszt végén szavazni lehet a leghülyébbre!

Első videónkban az látszik, amint egy fekete BMW jobbról, a leállósávban előzi meg a többi autóst. Ez mindenképpen szabálytalan és életveszélyes, de azért tegyük hozzá, hogy az is eléggé idegesítő, amikor valaki egy perc alatt sem tud befejezni egy előzést. Ezzel nem a luxusautó sofőrjét akarom felmenteni, csak arra felhívni a figyelmet, hogy a feltartás ugyanúgy veszélyes, mint az eszetlen előzés, ha mást nem azért, mert előbbi idővel az utóbbit provokálja ki. A témával kapcsolatban Nagy közlekedési tesztünket itt töltheti ki.

Következő jómadarunk egy Volkswagen Golf, az esetet kerékpár kormányán lévő kamerával rögzítettük. Balatonszárszó központjában, a vasúti átjáró után látok két autót magam előtt, nálam jóval alacsonyabb sebességgel araszolva. Jó előre megkezdem az előzést, a Volkswagen Golf vezetője azonban az utolsó pillanatban úgy dönt, hogy nem kér belőle és hirtelen bevág elém balra. Vészfékezéssel sikerül elkerülnöm az ütközést, a Golf is visszasorol a Mercedes mögé. Pár másodperccel később megint tisztának tűnik a szembe oldal, újra megpróbálkozok az előzéssel. A VW-es ekkor rágyorsít és újabb kiszámíthatatlan kormánymozdulatokba kezd, ezért jobbnak látom beletörődni aktuális pozíciómba. A Mercis picit később lehúzódik, mindkét gyorsabb járművet elengedi.

Taxis barátunk Zadar környékén a szembe kanyarodó sávban előz, ez engem még annyira nem is zavarna, de amit utána csinál... Perceken át próbálkozik a teherautó megelőzésével, többször visszarántja a kormányt, mert jönnek szembe, életveszélyesen közlekedik. Végül úgy fejezi be az előzést, hogy a tehergépkocsinak fékeznie kell, hogy még beférjen. A teherautó amúgy 1 km-rel később lekanyarodott.

Végül egy szavazás:

Kövess minket kérlek a Facebook-oldalunkon is!

 

Horvátországban külön tábla figyelmeztet pincérek fokozott jelenlétére

Én is kérek ilyet a Balatonhoz!

Mindenkinek ismerős, amikor az étterem és a kiülős terasz az út két különböző oldalán található. A vendégek számára ez talán kevésbé zavaró, de a pincéreknek és a közlekedésben résztvevő járművezetőknek eléggé veszélyes helyzetet teremt. Magyarországon tipikus példa erre a budapesti Bálna melletti terasz a bringaút túloldalán vagy Balatonföldváron a Csigaház vendéglő kiülős része a kanyarban. A szomszédos "nyaraló-országban", horvátéknál erre egy rendkívül frappáns KRESZ-táblát fejlesztettek ki (a brit tudósok, forradalmian új technológiát alkalmazva: ez pedig a HUMOR). Ez a tábla annyira viccesre sikerült, hogy külföldi szemmel igazi turistalátványosság.20130716-26-0429_horvato_lun.JPG

Mi is egy ilyennel találkoztunk szembe Pag szigetén, Lun településen. Annyira megtetszett, hogy 6-8 perc fotózkodás után meg is vacsoráztunk az adott étteremben, úgyhogy bátran beszélhetünk turista-csalogató hatásról is! Érdemes végigsétálni a partszakaszon, egészen a sziget végéig, a nagy hullámzás ellenére nálunk egyesek úszva tették meg a távot. Láttunk pici rákot a parton, színpompás növényeket erkélyeken, de a falucska kikötője is meseszép. Mi ugyan sajnos kihagytuk, de van egy csinos kis templomocska is a faluba vezető út mentén. Az odavezető úton mindenképp meg kell állni megcsodálni egy-egy olajfa-ligetet, de a szabadon tartott kecskékkel vigyázzunk. Bár még mindig jobb, mintha celeb-medvével találkoznánk, aki hetek óta szívatja az egész országot. Megvédjük a határainkat a bevándorlóktól, de egy maci túl jár az eszünkön. Kicsit komikus:)

Előző írásunkban összegyűjtöttünk néhány utazási tippet a nyárra, köztük a horvát Omis városából.

 

Utópisztikus sofőrtoborzás a BKK-nál

A dolgozók azért nem látják ilyen gondtalannak az életet.

A BKK-nál óriási a sofőrhiány, ezt jól mutatja, hogy jelenlegi dolgozóiknak akár 100 ezer forintos jutalékot fizetnek, ha sikeresen ajánlanak valakit a céghez. A most dolgozó sofőrök túlhajszoltak, nemegyszer idegesek, ingerültek, alig pár napja, hogy egy busz a 114-es vonalon nekihajtott egy villanyoszlopnak. Nem akarom a sofőrt hibáztatni, mert nem tudom, mi történt, de lehet akár összefüggés is az események között.

img_20161026_164831.jpg

Az új toborzóreklámra a sofőrök szakszervezete is kiakadt, jobban örülnének, ha a filmben ábrázolt helyzet tényleg életszerű lenne. A reklám szerint a buszsofőr a ledolgozott munkaidő után energikusan tér haza családjához, óriási kertes házban lakik, boldog a munkája mellett, kiszámítható karriert építhet egy megbízható cégnél. Mellesleg a gyerekei több százezer forintos drónnal repkednek a Margit-sziget fölött, apjuk után küldve a bőséges uzsonnát. Szívből kívánom, hogy minél hamarabb tényleg ilyen körülmények között dolgozhassanak a sofőrök a fővárosban. Az nekünk, utasoknak is jó lenne.

 Facebook oldalunkat itt találod.

süti beállítások módosítása